Besplatan poklon za trčanje sa svakom narudžbom preko 150€ i 200€ Želim poklon
Neugodni periostitis: simptomi, uzroci i liječenje

Neugodni periostitis: simptomi, uzroci i liječenje

24. 10. 2022 6 min. čitanja

Periostitis jedna je od najčešćih zdravstvenih komplikacija za trkače. Uz neodgovarajuće liječenje bol može trajati mjesecima. Kako je prepoznati, liječiti i ponovno se vratiti trčanju?

Oštra bol u potkoljenici koja trčanje čini nemogućim. Periostitis ili sindrom potkoljenice jedna je od najčešćih zdravstvenih komplikacija kod trkača. Upravo te sad muči? Nastavi čitati i saznaj koje sve opcije liječenja imaš i kako ga spriječiti ubuduće!

Što je periosteum?

Nije kost, nije tetiva, nije ligament. Pa što je onda? Naziv periosteum zapravo je jako precizan i može ti puno reći: riječ je o debeloj vlaknastoj membrani koja se nalazi oko kosti. Sačinjena je od krvnih stanica, kapilara i završetaka živaca, a to znači da je iznimno prokrvljena i vrlo osjetljiva na bol.

Simptomi periorbitalne upale 

Vjerojatno te neće iznenaditi da je bol jedan od prvih simptoma. Konkretnije, bol u potkoljenici koja se javlja tijekom vježbanja, ali i odmora ili dodirivanja tog područja. Zatim nastupaju oticanje i problemi s pokretljivošću. Iako ti simptomi isprva izgledaju bezopasno, potrebno ih je pomno pratiti. Ako se uhvate na vrijeme, i problem se lakše može riješiti. 

Trail_running_zánět_okostice

Uzroci potkoljeničnog sindroma

Periostitis je jedan od najučestalijih problema kod trkača. Može te iznenaditi na početku trčanja, tijekom priprema za utrku, ali muči i profesionalne trkače. Koji su najčešći uzroci? 

 • Neprikladna obuća. Opet, znamo da su odgovarajuće tenisice za trčanje osnova. Ipak, riječ odgovarajuće znači nešto drugo za svakoga od nas. Odaberi tenisice prema ciljevima, preferencijama, dizajnu, ali i, što je najvažnije, svojem zdravlju i obliku stopala. Provjeri naš vodič kako odabrati tenisice za trčanje
 • Loša tehnika trčanja. Loši stereotipi i obrasci kretanja mogu uzrokovati preopterećenje zglobova, mišićnu neravnotežu i druge nelagode uz upalu periosteuma. Postoje isprobani testirani savjeti za tehniku trčanja, ali najbolje ti savjete može dati trener trčanja na sastanku uživo.
 • Devijacije gležnja. Trkaće devijacije, pronacija i supinacija, primarno su povezane s neporavnatošću gležnja, ali utječu na sveukupno držanje i kretanje nogu prilikom trčanja. Ako su ove devijacije preizražene, mogu uzrokovati zdravstvene komplikacije, uključujući i potkoljenični sindrom. 
 • Preveliko fizičko opterećenje. Iznenadno povećanje broja kilometara šok je za tijelo, a bol koja nastaje u tijelu zapravo je vapaj za usporavanjem i odmorom. Ako počneš osjećati bol, nemoj je ignorirati, već prilagodi broj i frekvenciju svojih vježbi. 
 • Nedovoljna regeneracija. Odmor. Izlizana, ali opet zanemarena tema. Tijelu je potrebno dovoljno vremena za odmor i oporavak nakon vježbanja. Osnovni oblici oporavka uključuju dane odmora, redovito istezanje, kvalitetan san, uravnoteženu i bogatu prehranu i pijenje vode. Možeš koristiti i pjenasti valjak, sportsku masažu ili terapiju hladnom vodom. 
 • Prethodni zdravstveni problemi. Ako ti tendonitis Ahilove pete ili fraktura potkoljenične ili lisne kosti nisu strane, veća je šansa da ćeš imati i periostitis. U tom je slučaju naglasak na odgovarajućoj obući, tehnici trčanja i odmoru koji treba biti još izraženiji.

Top4Running SAVJET: Kao stručnjaci za trčanje, možemo ti pomoći odabrati tenisice. Isprobaj naš Shoe Finder i saznaj koje ti tenisice preporučujemo!

adidas_běhání_zánět_okostice

Kako izliječiti periostitis?

Znamo da trkači ovo ne vole čuti, ali najučinkovitija je metoda odmor i pauza od trčanja. Vrijeme koje je dovoljno za to ovisit će o ozbiljnosti upale. Ako se uhvati u ranom stadiju i ako bol nije toliko oštra, dozvoli si dva ili tri tjedna odmora. Ako se upala dodatno proširi, razdoblje odmora može potrajati i do dva mjeseca.

Kako ubrzati oporavak od upale?

 • Hlađenje: hladi zahvaćeno područje ledom u intervalima od 15 do 20 minuta i ponavljaj nekoliko puta dnevno. Nemoj stavljati led direktno na kožu, već koristi ručnik za izbjegavanje pothlađivanja ili, u najgorem slučaju, ozeblina.
 • Gelovi: kreme i gelovi za potkoljenični sindrom također su učinkoviti u smanjivanju boli, oticanja i ubrzavanju oporavka. Daj priliku kremi od konoplje ili cinka.  
 • Kompresijske navlake: poboljšavaju cirkulaciju i učinkovito se bore protiv oticanja.
 • Udarni valovi: bezbolna metoda fizikalne terapije koja ubrzava liječenje upale i smanjuje bol.
 • Kineziološka traka: pravilna aplikacija trake potiče cirkulaciju limfe i opušta zahvaćeno područje.

Iako liječenje može potrajati, nemoj ga podcijeniti. Ako ga zanemariš, riskiraš povratak još gore upale, kroničnu bol i, u najgorem slučaju, odvajanje periosteuma od kosti što znači ogromnu bol i dugu pauzu od trčanja. Ali ne brini, to ne znači da trebaš prestati sa svim aktivnostima. Možeš se baviti drugim sportovima koji ne opterećuju stopalo poput bicikliranja, plivanja ili rolanja.

Fyzioterapie_zánět_okostice

Kako spriječiti periostitis?

Kako smanjiti rizik od upale?

 • Postupno i sustavno povećavaj broj kilometara. 
 • Zagrij se prije svakog trčanja.
 • Usredotoči se na tehniku trčanja i nauči zadržati odraz na sredini stopala.
 • Kombiniraj cestu i tvrde površine s mekanim šumskim putevima. Pogledaj tenisice prikladne za trčanje u šumi.

Savjeti koje smo predstavili funkcionalni su, ali su i općeniti. Za individualne savjete potrebno je savjetovati se s trenerom trčanja koji će ti pomoći s pravilnom tehnikom trčanja i kreirati plan trčanja usklađen s tvojim ciljevima. 

Kako izgleda plan trčanja? Pročitaj naše savjete za prvih 5k ili 10k.

Plan za 5k Plan za 10k

Siguran i polagan povratak trčanju

Tvoje stopalo više nije bolno ni otečeno, prošla su dva ili tri mjeseca odmora i sad jedva čekaš odjenuti svoju odjeću za trčanje i krenuti trčati. Potpuno te razumijemo! Ali tvoj povratak treba biti postupan. Najprije uključi lagano trčanje dva ili tri puta tjedno (ovisno o tvojim mogućnostima) i to laganim tempom i uvjeri se da je bol nestala. Preporučujemo ti savjetovanje s iskusnim fizioterapeutom koji će pratiti tvoje stanje i liječenje za povratak trčanju.

Počasti se Top4Running proizvodima: