5% dodatnog popusta za članove Kluba odmah Postani član
Tenisice za trčanje šumskim putevima

Tenisice za trčanje šumskim putevima

15. 11. 2022 4 min. čitanja

Tenisice za trčanje u šumi moraju imati nekoliko osnovnih značajki za sigurno i učinkovito tračnje. Neravni teren, korijenje, kamenja i vlaga nisu optimalni uvjeti. Koje tenisice odabrati?

Šuma je jedno od najpopularnijih mjesta za trčanje. Jedinstvena je u svakom godišnjem dobu, a mir, šuškanje lišća i pjev ptica blagoslov su za dušu. Za sigurnost i maksimalno uživanje u trčanju na šumskim stazama moraš se dobro opremiti – najbolje je započeti s tenisicama za trčanje koje su ključne.

Ali krenimo ispočetka. Očito je da ti u šumi neće odgovarati tenisice za trčanje po cesti. Trail tenisice za šumski teren bit će ti najbolji saveznik. Imaju nekoliko prednosti koje će ti posebno dobro doći prilikom trčanja u šumi:

  • Agresivno prianjajuće dno koje se zadire u mekane šumske staze pa možeš trčati bezbrižno
  • Izdržljivi materijali koji štite tvoja stopala i tenisicu od ogrebotina
  • Optimalno ojastučenje koje omogućuje kontakt s površinom
  • Modeli s vodootpornim gornjištem ili Gore-Tex membranom koja održava stopala suhima 

Zašto su ove značajke važne? Tijekom trčanja mogu smanjiti rizik od ozljeda koji je značajno viši kad se trči u šumi u odnosu na trčanje na asfaltu.

A koji su šumski favoriti? Imamo pet prijedloga za tebe koji su prikladni za trkače različitih razina. Koje biraš?

1. Salomon Speedcross

Salomon trail tenisice uvijek su dobra ideja. Speedcross kolekcija namijenjena je gotovo svim vrstama terena. Pratit će te na neutabanim šumskim putevima kao i tehničkim planinskim te stjenovitim terenima. EnergyCell™+ smješten u međupotplatu pruža jedinstveni povrat energije uz značajnu izdržljivost i ojastučenje. Zbog konstrukcije, ova je tenisica prikladnija za jednostavnije trčanje na dulje staze nego za brze utrke. 

Muškarci Žene

SalomonSpeedcross

2. adidas Terrex

Tražiš tenisicu izrađenu od održivih materijala? adidasTerrex modeli su to i još puno više. Trail tenisica ekskluzivno namijenjena za neravne i vlažne šumske terene za koje Continental potplat osigurava izvrsno prianjanje, a zahvaljujući Gore-Tex tehnologiji, tvoja će stopala ostati suha unatoč rosi i lokvama. Tenisica je izdržljiva, ali i prozračna. Kad je nositi? To je univerzalna trail tenisica za trening i trčanje na kratke i duge staze.

Muškarci Žene

adidasTerrex

3. Saucony Peregrine

Je li brzina tvoj primarni cilj? Saucony tenisica koja je ime dobila po najbržoj ptici na svijetu doslovno ti daje krila. Agresivno prianjajuće dno izrađeno od PWRTRAC ljepljive gume održava te na neravnim, mekanim i često klizavim šumskim površinama. Spremi se za sjajnu trail avanturu koja te čeka.

Muškarci Žene

SauconyPeregrine

4. Inov-8 Parkclaw

Ako tek krećeš trčati šumskim putevima, ova je tenisica sjajan izbor. Nudi ti udobnost i ojastučenje tenisica za trčanje po cesti, ali zahvaljujući optimalnom prianjaju, prikladna je za utabane šumske puteve i gradske parkove. Powerflow+ međupotplat sastoji se od dvaju dijelova: donji je tvrđi i dinamičan, a gornji je izrađen od mekšeg materijala za udobnost i tijekom trčanja na dulje staze. Između ovih dijelova nalazi se DFB polimerno pojačanje koje kopira oblik tetive na dnu stopala i poboljšava sveukupnu stabilnost tenisice što će ti u šumi zaista dobro doći. 

Muškarci Žene

Inov8Parkclaw

5. Altra Lone Peak

U top si formi i tražiš tenisicu bez nagiba za trčanje u šumi? Oda provjeri trail tenisice iz Lone Peak kolekcije koju donosi Altra. Minimalistička tenisica sa srednjevisokim ojasučenjem i bez nagiba, odnosno bez razlike u visini ojastučenja na području prstiju i pete. Zahvaljujući prianjaju, možeš se osloniti na tenisicu i u suhim i mokrim uvjetima. Kao i svi Altra modeli, ove tenisice imaju širi oblik za dovoljno prostora.

Muškarci Žene

AltraLonePeak

Top4Running SAVJET: Još uvijek oklijevaš i ne znaš je li ti draži šumski ili gradski teren? Onda najprije kupi zlatnu sredinu, odnosno tenisice prikladne i za cestu i za trail.

Kao pravi stručnjak za trčanje, opremit ćemo te od glave do pete. Pregledaj odjeću za trčanje i ostalu opremu za svoju trail avanturu.

Odjeća za trčanje Oprema za trčanje


SAVJETI O PROIZVODIMA