END OF SEASON SALE! Čeka te preko 4900 sniženih proizvoda -- days --:--:-- Kupi sada
Kako izabrati tenisice za trčanje

Kako izabrati tenisice za trčanje

27. 6. 2017 5 min. čitanja

Odabir tenisica za trčanje je nekim ljudima prava noćna mora, zato na brzinu kupe neke u trgovačkom centru samo da to skinu s dnevnog reda. Međutim, ovu fazu nikad ne bih trebali zanemariti.

Kako izabrati tenisice za trčanje?

Savjet od Michala Hrabeca, blogera o trčanju na running2.cz, urednika Rungo.cz, i muškarca čiji se život kompletno promijenio zbog trčanja.

Odabir tenisica za trčanje je nekim ljudima prava noćna mora, zato na brzinu kupe neke u trgovačkom centru samo da to skinu s dnevnog reda. Međutim, ovu fazu nikad ne bih trebali zanemariti. Čak i ako imate ideju kakvu vrstu tenisica trebate, važno je postaviti si nekoliko pitanja i na njih iskreno odgovoriti prije nego ih kupite.

Pomoći ćemo vam odabrati obuću samo za vas u svega nekoliko koraka

Izaberite odgovarajuću obuću

How to choose the right running shoe?

Koji je moj stil trčanja?

Već prvo pitanje je jako teško za većinu trkača jer se moraju pošteno procijeniti. Ako sam početnik i imam par kilograma viška, moram se oduprijeti kupnji predivnih tenisica za profi trkače. Također, ako kontakt s površinom ostvarujem primarno petom, nije dobro odabrati minimalističke tenisice ili pak one za prirodno trčanje jer bi mi takve mogle oštetiti zglobove, gležnjeve i koljena.

Gdje ću trčati?

Većina trkača trči po cesti, ali ja volim trčati na različitim podlogama. Jedan dan idem asfaltiranom stazom za bicikle, sljedeći po puteljcima i kamenju u šumi, a neki drugi dan trčim po stazi od tartana. A Svaka od ovih podloga je najbolja u drugoj vrsti tenisica. Da budem precizniji, sa različitim tipovima potplata. Tenisice za cestu i tvrde podloge imaju jako fini uzorak niti na potplatu koji osigurava dovoljno frikcije s ravnom podlogom i omogućuje vodi da otječe, tj. funkcionira slično kao guma za auto. Za šumske staze je idealno koristiti potplate sa dubokim brazdama, takozvanim ripnama, slično kao na terenskim vozilima ili moto-cross gumama. Ako volite kombinirati ceste sa šumskim puteljcima definitivno ćete cijeniti city-cross tenisice čije brazde su negdje između ova dva tipa.

Za što ću koristiti tenisice?

Moram odlučiti da li ću koristiti tenisice za trčanje na duge staze, kratke ili duge utrke, ili pak za povremeno istrčavanje po nekoliko kilometara nakon posla. Za početak ćete vjerojatno trebati takozvane tenisice za trening, s mekanim jastučićima, izdržljive, ali često nešto teže od onih za tempo trčanje ili utrke. Tenisice za tempo trčanje su dobre za brze treninge i duge staze. Tenisice za utrke su dizajnirane za napredne trkače s niskom tjelesnom masom. Međutim, čak i dobri trkači bi trebali razmisliti da li su tenisice za utrke dobra ideja kada trče polumaraton ili maraton. Moj je savjet većini trkača: za utrku od 10 kilometara, ako imate samopouzdanja, obujte tenisice za utrke: tempo tenisice za polumaraton i tenisice za utrke kad je maraton u pitanju.

Pomoći ćemo vam odabrati obuću samo za vas u svega nekoliko koraka

Izaberite odgovarajuću obuću

I have to decide whether the shoe will be for training long runs, short or long races, or for occasional running of several kilometers to unwind after work.

Kako gazim?

Dok trčim, često promatram druge trkače da vidim njihov stil, kako gaze i koje tenisice nose. Jako često vidim kako ljudi nose znatno deformirane tenisice. Prilikom kontakta s podlogom, zglobovi im se uvijaju pod neprirodnim kutom jer nose tenisice koje nisu prikladne za njihov način gaženja. Jednostavno rečeno, postoje pronacijske, neutralne i supinacijske tenisice, dakle dobro je saznati kako vaše stopalo stupa u kontakt s podlogom prije kupnje tenisica. Za to postoji nekoliko načina, i ne tako davno sam isprobao interesantnu i preciznu footscan analizu u specijaliziranoj Top4Running trgovini u Pragu.

Tijekom testa sam trčao preko footscan trake nekoliko puta te je ona skenirala pritisak koji individualni dijelovi mog stopala vrše na podlogu, kao i devijaciju mog centra teže od idealne osi. Na temelju ovih rezultata, otkrio sam da su moja stopala prilikom kontakta s podlogom u neutralnom položaju, dakle idealno bi bilo da kupujem tenisice bez pronacije. Iste tenisice bih odabrao i u slučaju supinacije stopala. Supinacija nije zapravo problem pa nema potrebe da ju se ispravlja, a ionako je vrlo teško pronaći supinacijske tenisice. Međutim, da sam saznao kako imam izraženu pronaciju stopala, morao bih kupiti pronacijske tenisice, koje su stabilnije, sa pojačanjem na unutarnjem rubu što ispravlja neželjene pokrete u gležnjevima.

I'll find out what step I have on the footscan.

Koju veličinu trebam?

Jednom kad odaberem pravilne tenisice, trebam odabrati pravu veličinu. Mnogi ljudi, a i ja sam bio jedan od njih, kupuju trkače tenisice iste veličine kao i svakodnevne cipele. Možda će vam ovo biti iznenađenje, ali zapamtite da trkače tenisice trebaju biti jedan do dva broja veće. Na stranama potplata bi trebalo biti dovoljno mjesta da vam se nožni prsti mogu ugodno rastegnuti bez da dodiruju unutarnje stranice tenisice, a oko palca treba biti barem jedan centimetar slobodnog prostora. Zapamtite da vam noge lagano nateknu tijekom trčanja pa u uskim tenisicama možete dobiti hematome i žuljeve, a u najgorem slučaju možete razviti takozvane trkačke nokte (deformirani ili tamni nokti koji čak mogu i otpasti).

Gdje kupiti tenisice?

Izbjegavajte kupovati trkačke tenisice u velikim sportskim lancima i sportskim trgovinama koje nisu specijalizirane za trčanje jer ćete ondje rijetko dobiti stručan savjet ili kvalitetne trkačke tenisice. Kupnja trkačkih tenisica na internetu također nije najbolja ideja, osim ako znate koji tip tenisica trebate te znate preciznu veličinu s obzirom na proizvode pojedinog proizvođača. Naravno, ako trebate savjet, stručnjaci Top4Running tima će se pobrinuti za vas, kako bi tenisice koje kupite bile one prave, a vi u njima mogli uživati tisućama kilometara bez boli.

Pomoći ćemo vam odabrati obuću samo za vas u svega nekoliko koraka

Izaberite odgovarajuću obuću

Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
Air Zoom Alphafly NEXT%
nike
Novo
Deviate Nitro Elite Racer
puma
Deviate Nitro Elite Racer Wildwash
puma
Deviate Nitro Elite Fireglow
puma
Deviate Nitro SP
puma
Cloudflow 3
onrunning
Održivost
ULTRABOOST 22
adidas
Održivost
NOVABLAST 2
asics
Prethodni
Sljedeći