5% dodatnog popusta za članove Kluba odmah Postani član
Istegnuće ili ruptura mišića: uzroci, liječenje i povratak trčanju

Istegnuće ili ruptura mišića: uzroci, liječenje i povratak trčanju

12. 7. 2023 6 min. čitanja

Istegnuće ili ruptura mišića noćna su mora svakog trkača. Koji su najčešći uzroci mišićnih ozljeda i kako učinkovito liječenje izgleda? Koliko je vremena potrebno za povratak trčanju?

Najučestalije ozljede mišića kod trkača jesu istegnuća ili rupture bedrenih i lisnih mišića.

Uzroci mišićnih ozljeda

Mišići u ljudskom tijelu sastavljeni su od vlakana koja su podložna neprestanom stezanju. Bilo da trčiš, radiš treninge snage ili jedeš, tvoji se mišići stežu na različite načine. Ako stezanje mišića prijeđe maksimalnu granicu, mišić će se stisnuti i nastat će ozljeda. Najčešći uzroci:

 • dugoročna preopterećenost i zamor mišića;  
 • neujednačeno opterećenje mišića (neki su preopterećeni, dok su drugi oslabljeni);
 • podcjenjivanje boli u mišićima;   
 • nedovoljno zagrijavanje prije vježbanja ili trčanja;
 • nedostatak minerala;
 • nedostatan oporavak.

Istegnuće ili ruptura mišića? 

Bol, oteklina, nemogućnost nastavka aktivnosti. Mišićne su ozljede česte kod sportaša, ali mogu se dogoditi i tijekom uobičajenih aktivnosti poput hodanja ili spavanja. Koje su razlike između istegnuća, napuknuća i potpune rupture mišića?

1) Istegnuće mišića

Kad je mišić istegnut, mišićna vlakna postaju previše zategnuta i napeta, a taj osjećaj prati bol. Zatim nastupaju povlačenje i ukočenost. Nakon toga možeš nastaviti osjećati napetost u zahvaćenom području i nekoliko dana, pa je preporučljivo ograničiti tjelesnu aktivnost na barem tjedan dana dok se napetost potpuno ne povuče. Ovo, ipak, nije ozbiljna ozljeda.

2) Ruptura mišića

Napuknuće ili potpuna ruptura mišića ozbiljnija je i bolnija pojava od istegnuća. Mišićna se vlakna istegnu preko svoje granice pa nastaju manja ili veća puknuća. Može nastati i potpuna ruptura vlakana ili cijelog mišića. Odmah se pojavi oštra bol na mjestu ozljede, ali i nemogućnost nastavljanja trčanja. Važno je kretati se i što je manje moguće koristiti zahvaćeno područje. Nakon nekog vremena mogu nastupiti oticanje, hematomi, ukočenost i bol na dodir. Najčešći su uzroci prekomjerno korištenje mišića, zamor ili nedostatan odmor.

Nike_trénink_běh

Rizik od ozljede bedrenih i lisnih mišića

Ove su mišićne skupine najizloženije tijekom trčanja. Obje mišićne skupine, bedreni kvadriceps i lisni mišići, neprestano zajedno rade tijekom trčanja, bilo uzbrdo, nizbrdo ili po ravnoj površini. Zato su najizloženije riziku od ozljeda. Ako vlakno pukne, prvenstveno će uzrokovati bol i ostale neugodnosti. Što napraviti u tom slučaju?

Ruptura bedrenih i lisnih mišića: liječenje

Ruptura bedrenih ili lisnih mišića ima velik utjecaj na život trkača. Zbog veličine mišića liječenje traje od 4 tjedna i 6 tjedana. Ipak, točnu proceduru i trajanje određuju liječnici koji će odrediti i ozbiljnost ozljede CT-om ili ultrazvukom. Liječenje se sastoji od mirovanja. Ljudsko je tijelo genijalno i može obnoviti i izliječiti puknuta mišićna vlakna. U ovom je trenutku sportašima najteže pomiriti se s dijagnozom. Mir i odmor ključni su za zacjeljenje mišića.

Kako ubrzati zacjeljenje mišića?

Ključni faktori liječenja su odmor, vrijeme za zacjeljenje i rana rehabilitacija. Ako želiš pomoć s liječenjem, možeš uključiti i:

 • hlađenje i podizanje uda − ako je noga otečena. Ledi samo 15 − 20 minuta i ponavljaj nekoliko puta na dan.
 • šok terapiju i magnetoterapiju − bezbolne metode koje obnavljaju stanice i tkiva i ubrzavaju proces zacjeljenja.
 • kineziološke trake − popularne među sportašima i trkačima. Pomažu smanjiti napetost i bol u mišićima, poboljšati stabilnost i poboljšavaju učinak fizikalne terapije. 
 • uravnoteženu i nutritivno bogatu prehranu − tijelo treba puno energije tijekom zacjeljenja. Fokusiraj se na makronutrijente − proteine, ugljikohidrate, masnoće i puno vode.
 • dovoljno vitamina − vitamini D i C, magnezij, kalcij, kvalitetno riblje ulje i kurkuma su učinkoviti.
 • kvalitetan san − tijelo tijekom spavanja ima dovoljno prostora i mira za regeneraciju i obnovu stanica.
 • gelove i kreme − možeš namazati i nježno masirati zahvaćeno područje toplim kremama.

I prevencija je jako važna. Istegnuće ili ruptura mišića često su rezultat zanemarene aktivnosti iz prošlosti. To, primjerice, može biti preopterećenost, slabost mišića, zamor ili mišićna neravnoteža.

Top4Running savjet: još je jedan učestali problem trkača osteoartritis. Saznaj što je to i kako liječenje izgleda.

Zranění_svalu_rehabilitace_fyzioterapie

Oporavak i rehabilitacija nakon ozljede

Nakon odmora vrijeme je za rehabilitaciju i postupno opterećivanje udova. Ograničena mobilnost i neaktivnost uzrokovat će smanjenje mobilnosti i gubitak mišićne mase. Zato se usredotoči na jačanje oslabljenih mišića i vraćanje ispravnim načinima kretanja. Fizioterapeut ili ortoped mogu ti pomoći. Važno je ne podcjenjivati rehabilitaciju, ne brzati s njom, sustavno vježbati i dobro spavati, hraniti se i uzimati vitamine.

Kućni pripravci za ozljede mišića

Ako želiš isprobati kućne pripravke, preporučujemo ti ih za grčeve ili istegnuća. Ruptura je ozbiljna ozljeda i nepravilno liječenje iste može dovesti do kroničnih problema u budućnosti. Jedna je od kućnih kura masiranje bolnih mišića šljivovicom ili uljem od lavande. Oni umanjuju bol i ubrzavaju izlječenje.

Povratak trčanju nakon ozljede

Sigurno se pitaš kad ćeš moći obuti svoje tenisice za trčanje. Trebat će ti dosta mentalnog i fizičkog strpljenja. U ranim se fazama fokusiraj na oporavak mišića umjesto na trčanje. Oslabljeni mišići ponovno se navikavaju na teret. Uključi sustavne vježbe snage, vježbe mobilnosti i radi na vraćanju osnovnih obrazaca kretanja poput hodanja, stajanja, sjedenja itd. Ukratko: snaga, stabilnost i mobilnost te postupno opterećivanje mišića. Preporučujemo ti posavjetovati se s fizioterapeutom, trenerom i liječnikom. Ako pretjeraš na početku, ozljeda se može vratiti u ozbiljnijem obliku.

Ozljede su neugodna faza naših života, ali unatoč svoj boli, imaju pozitivne učinke. Zahvaljujući ovom iskustvu, naučit ćeš slušati svoje tijelo, dati mu vremena za oporavak i trenirati pametno i savjesno.

Pročitaj i ovo:


SAVJETI ZA TRENING