5% dodatnog popusta za članove Kluba odmah Postani član
Trčanje u trudnoći − kako trčati i kojih se pravila pridržavati

Trčanje u trudnoći − kako trčati i kojih se pravila pridržavati

10. 5. 2022 5 min. čitanja

Ako si trudna, ne moraš prestati trčati. Tjelesna je aktivnost dobra za zdravlje, ali u odgovarajućoj količini i odgovarajućem obliku. Kako kombinirati trudnoću i trčanje?

Kako trčanje može utjecati na trudnoću?

Trudnoća je za svaku ženu različita. Zato i nije prikladno davati savjete o tome što je najbolje. Ako obožavaš trčati, ne moraš prestati. S druge strane, nije dobro obarati vlastite rekorde tijekom trudnoće ili početi trčati ako ti tijelo na to nije naviknuto. Posvetit ćemo se svakom tromjesečju, ali ove se dvije činjenice odnose na cijelu trudnoću:

 • O svemu se posavjetuj s ginekologom/liječnikom. Redovni pregledi tijekom trudnoće apsolutno su nužni. Porazgovaraj o tjelesnoj aktivnosti sa svojim liječnikom. Što liječnik preporučuje?
 • Slušaj svoje tijelo. Ako imaš zeleno svjetlo od liječnika, upotrijebi i zdravi razum. Tijelo uvijek šalje jasne signale. Poslušaj ih i pretvori u svoju prednost. Ako imaš energiju i želju za kretanjem, onda se kreći. Ako se osjećaš umorno, odmori se. I, što je najvažnije, nemoj se obazirati na statistike koje si imala prije trudnoće ili bilo koje druge brojeve. Trčanje je radost!

Trčanje u prvom tromjesečju 

Prvo je tromjesečje puno liječničkih pregleda. To je ujedno i najrizičniji dio trudnoće i često ga prate mučnina, umor i bol u dojkama. U tom je slučaju najbolje slušati svoje tijelo. Ako te promjene uzrokovane trudnoćom ne ograničavaju, možeš trčati bez problema. Pokušaj održati otkucaje do 140 u minuti, nemoj se forsirati i pij dovoljno vode. U protivnom se odmaraj i skupi potrebnu energiju.

Top4Running SAVJET: Na početku se trudnoće ženine dojke povećavaju, a to može utjecati na osjećaj tijekom trčanja. Kupi visokokvalitetni sportski grudnjak s visokom potporom koji će ti pružiti i udobnost i povećati samopouzdanje.adidas_dámské_běžecké_boty

Trčanje u drugom tromjesečju

U drugom bi tromjesečju mučnine i bolovi trebali nestati. Ipak, s trbuhom koji raste i nekim drugim promjenama, centar gravitacije tjelesnih pokreta pomiče se naprijed što je malo i neobično na početku. Pažljivo trči i opremi se ovom kombinacijom:

 • Tenisice za trčanje s ojastučenjem. Tenisice = osnova zdravog trčanja. Tijekom trudnoće oprema je važnija nego ikad prije. Uloži u kvalitetne tenisice za trčanje koje upijaju udarce i čuvaju tvoje zglobove. 
 • Tajice za trudnice. Zahvaljujući prostoru za trbuh koji raste, kretanje je puno ugodnije.
 • Potporni pojas za trudnoću. Koristi se kao potpora za ispravno držanje, rasterećenje leđa i smanjenje opterećenja na mišiće zdjelice ili ojačavanje mišića abdomena. Možeš ga koristiti i za šetnje ili obične aktivnosti u drugom ili trećem tromjesečju.

Pokušaj trčati uglavnom po ravnim površinama i zamijeni tvrde ceste mekanim površinama poput šume, livade, nepopločane ceste ili atletske staze. Mekana površina znači manje opterećenja za zglobove i bit će nježnija za tvoj trbuh koji raste.

Trčanje u trećem tromjesečju

Oprez na prvom mjestu. Ovo je trčanje u trećem tromjesečju. Ako tvoje zdravstveno stanje i razina energije to omogućuju, trči vrlo laganim ritmom i u društvu nekoga tko ti može pomoći u slučaju potrebe. Ako to nije moguće, onda se samo nemoj forsirati. I pokušaj se kretati onoliko i onako kako ti je ugodno. Neprestano sjedenje ili ležanje nije zdravo. Ako ti trčanje ne odgovara, odaberi šetnje u prirodi, yogu, plivanje ili istezanje.

těhotenství_protahování

Opasnosti za trčanje u trudnoći

U nekim slučajevima trčanje u trudnoći može biti nepoželjno ili čak opasno i za ženu i za dijete. Koje se neugodne komplikacije mogu dogoditi?

 • Problemi s disanjem i nemogućnost smirivanja disanja
 • Vaginalno krvarenje
 • Trudovi
 • Vrtoglavica
 • Glavobolja
 • Bol u grudima
 • Bol u mišićima i zglobovima

Ako se ovi znakovi počnu pojavljivati, stani i nemoj nastaviti s trčanjem. Odmah javi za komplikacije liječniku koji će predložiti sljedeće korake.

Polumaraton/maraton u trudnoći. Da ili ne?

Namjeravaš sudjelovati u polumaratonu ili maratonu tijekom trudnoće? Je li to ok? U nekoliko je iznimnih slučajeva moguće, ali liječnici to smatraju opasnim. Tijekom intenzivne aktivnosti poput maratona ili polumaratona, tijelo je pregrije i mijenja se tlak što može izazvati probleme za bebu. Kako bi bila mirna, preporučujemo ti da ovakve utrke ostaviš za neki drugi put. Odjeća za trčanje čekat će te i nakon poroda, bez rizika. Također, tvoja najveća navijačica – tvoja beba – čekat će te na cilju.

Kad početi trčati nakon poroda?

Nakon poroda trebat će proći neko vrijeme dok se ne navikneš na novu situaciju i nove rutine koje dolaze s majčinstvom. Daj si barem šest tjedana za navikavanje i zacjeljivanje postporođajnih rana. Započni lagano, nemoj se forsirati i o svemu se posavjetuj s liječnikom za svaki slučaj.

Kako vidiš, tijekom trudnoće ne moraš se ostaviti trčanja. Slušaj upute liječnika i znakove koje ti daje tijelo i uživaj u svakom kilometru trčanja ili hodanja. Preporučljivo je baviti se nekom aktivnošću i s fizičkog, mentalnog i zdravstvenog stajališta.

 Kilometri u trudnoći? Opremi se na Top4Running.hr!


SAVJETI ZA TRENING