SUMMER SALE - Tisuće proizvoda sniženih do 60 % KUPI ODMAH
Usporedba tenisica za trčanje: Nike Alphafly vs Nike Vaporfly

Usporedba tenisica za trčanje: Nike Alphafly vs Nike Vaporfly

24. 4. 2024 5 min. čitanja

Dva top modela tenisica za utrke − Nike Alphafly i Nike Vaporfly. Po čemu se razlikuju i koji je model bolji za tebe? Saznaj na Top4Running.

Kad je riječ o tenisicama za trčanje, Nike je predvodnik inovacija i neprestano pomiče granice performansi i tehnologije. Dva najpoznatija modela, Nike Alphafly and Nike Vaporfly, uvelike su promijenila stvari u trčanju na duge staze. Iako dijele neke karakteristike, ipak se razlikuju. Pogledajmo i ih pobliže. 

Nike Alphafly: osnovne informacije

Nike Alphafly tenisice za utrke dizajnirane su za ultrabrze maratone. Dupla doza Air Zoom jedinica daje ti energiju pri svakom odrazu, karbonska pločica pune duljine ispaljuje te unaprijed, a ZoomX međupotplat od pjene koji se proteže od prstiju do pete osigurava svježinu tijekom puna 42,2 kilometra. U ovim je tenisicama moguće postaviti novi osobni maratonski rekord.

Teren: cesta
Nagib: 8 mm
Prikladne za: brze duge utrke
Težina: 174 g (veličina 39, žene)

Nike Alphafly

nike_alphafly

Nike Vaporfly: osnovne informacije

Nike Vaporfly 3 tenisice biraš ako voliš brze utrke. One su pouzdane partnerice za utrke od 10 km do maratona. U međupotplatu nalazi se ZoomX pjena pa je prijelaz od pete do prstiju još nježniji. Flyknit niti u prednjem dijelu tenisica povećavaju funkcionalnost i fleksibilnost gornjišta. Gornjište se optimalno prilagođava stopalu i ima više mjesta za prste u usporedbi s prvom i drugom serijom.

Teren: cesta
Nagib: 8 mm
Prikladne za: brze srednje/duge utrke
Težina: 165 g (veličina 39, žene)

Nike Vaporfly

nike_vaporfly

Alphafly vs Vaporfly: razlike u dizajnu i tehnologiji

I Alphafly i Vaporfly prvenstveno su tenisice za utrke koje koriste moderne tehnologije za poboljšanje i optimiziranje performansi. Ipak, imaju i različite značajke kako bi odgovarale različitim trkačima i stilovima trčanja. Razlike između njih donosimo u nastavku.

1) Nike Alphafly

Nike Alphafly tenisice dizajnirane su posebno za elitne maratonce i iskusne trkače koji žele obarati rekorde. Njihova je najznačajnija karakteristika (i ogromna razlika u odnosu na Vaporfly) dupla doza Zoom Air jedinica u prednjem dijelu stopala. Ona pruža superiorni povrat energije i ojastučenje što omogućuje zadržavanje velike brzine i na duge staze. Ipak, upravo je zbog Zoom Air jedinica ovaj model nešto viši pa nekome može biti manje stabilan pri velikim brzinama ili okretima. Ovaj model ima i karbonsku pločicu koja se proteže cijelom duljinom međupotplata. Zahvaljujući tome, osigurava osjećaj propulzije pri svakom koraku. Gornjište je izrađeno od laganog i prozračnog materijala koji pruža udobnost i minimalne distrakcije na utrkama.

2) Nike Vaporfly

Nike Vaporfly model u prošlosti je također sudjelovao u obaranju maratonskih rekorda. Nike ZoomX pjena u međupotplatu je mekana i visokoresponzivna te pruža jedinstveno ojastučenje. Usto, karbonska pločica proteže se punom duljinom. Konstrukcija Vaporfly modela optimizirana je za učinkovito trčanje, a zaobljenost vanjskog potplata pomaže mekšoj tranziciji od pete do prstiju, umanjujući umor pri duljim stazama. Za razliku od Alphafly modela, Vaporfly je prikladan i za kraće udaljenosti. Tome doprinosi i činjenica da je nešto lakši od Alphafly modela. Ipak, rijetko tko kome je trčanje tek hobi može primijetiti razliku.

Top4Running SAVJET: Provjeri druge Nike tenisice za cestovno trčanje. Ovaj popularni brend u ponudi ima kvalitetne tenisice za trčanje po cesti, ali i za svakodnevni trening. Neki od favorita uključuju univerzalne Nike Pegasus ili Nike Invincible tenisice.

nike_alphafly_vs_nike_vapofly

Alphafly vs Vaporfly: prednosti i idealna upotreba

Najprije ćemo istaknuti jednu nepobitnu prednost obaju modela: Alphafly i Vaporfly među najprodavanijim su tenisicama za trčanje na svijetu i omiljene među profesionalcima i onima kojima je trčanje hobi. Zanimaju te i ostale prednosti? Pogledajmo koje su to.

Prednosti Nike Alphafly modela

  • Uz nevjerojatni povrat energije i ojastučenje, model je idealan za održavanje brzine na duge staze. 
  • Razvijen za elitne maratonce i iskusne trkače koji ciljaju rekordne performanse. Nedostatak je to što je oni koji trče za hobi ne mogu maksimalno iskoristiti prednosti modela. 
  • Daje dinamičnu i propulzivnu snagu zahvaljujući kombinaciji Zoom Air jedinica i karbonske pločice.

Idealna upotreba: maratonske utrke

Prednosti Nike Vaporfly modela

  • Zahvaljujući ZoomX pjeni međupotplata, osigurava neprikosnoveni povrat i udobnost.
  • Dizajniran za poboljšanje ekonomije trčanja i smanjenje umora pa je prikladan za trkače svih razina. 
  • Nudi glatke i mekane korake što je idealno za maksimiziranje performansi u utrkama.
  • Model je lakši i ima manje ojastučenja pa je prikladan i za kraće udaljenosti od maratona.

Idealna upotreba: maraton, polumaraton, 10 km 

Koji je model bolji: Nike Alphafly ili Nike Vaporfly?

U ovom sučeljavanju nema jasnog pobjednika. Sve ovisi o tvojim preferencijama, potrebama i ciljevima. Ako već trčiš maratone i želiš maksimalne performanse, Alphafly model idealna je opcija. Ako tražiš svestraniju tenisicu za kraće udaljenosti, Vaporfly je sjajan kandidat. Najvažnije je da ti tenisice za trčanje pristaju. 

Želiš se opremiti za iduću utrku? Imamo što ti treba!

Muška odjeća za trčanje Ženska odjeća za trčanje


SAVJETI O PROIZVODIMA