END OF SEASON SALE! Čeka te preko 4900 sniženih proizvoda Kupi sada
Trčanje na traci: prednosti, nedostaci i za koju je vrstu trčanja prikladna?

Trčanje na traci: prednosti, nedostaci i za koju je vrstu trčanja prikladna?

27. 3. 2022 4 min. čitanja

Trčanje na traci danas je podcijenjeno, a zaista nudi puno. Donosimo prednosti i nedostatke te vrste trčanja za koje je traka prikladna.

Ono najvažnije na samom početku – svaka je osoba drugačija, ima drugačije preferencije, ciljeve, a o tome će ovisiti vrste trčanja koje će birati. Nije moguće procijeniti je li trčanje na traci bolje ili lošije od trčanja u prirodi. Pronađi kompromis i ravnotežu između ovih dvaju svjetova s nama!

Prednosti trčanja na traci

1) Ujednačena podloga

Na traci trčiš na ravnoj i mekanoj podlozi što je, za razliku od gradskih cesta, jako dobro. Na asfaltu su udarci o podlogu puno jači, a s time dolazi veći pritisak na zglobove, ligamente i tetive.

2) Vremenske prilike nisu faktor

Ne mogu te zaustaviti hladnoća, kiša ili snijeg. Ne moraš misliti o prikladnoj odjeći ili vodootpornim tenisicama. Samo staneš na traku i počneš trčati! 

3) Mogućnost trčanja u vlastitom domu

Ovih dana, u ovoj eri nakon pandemije, sve je popularnije imati traku za trčanje kod kuće. Lagana je i može se prenositi tako da možeš trčati gdje god želiš dok gledaš omiljenu TV seriju. Postoje razne varijante pa provjeri recenzije i odaberi onu koja odgovara tvojim potrebama.

4) Odlična za trening brzine

Traka za trčanje idealan je partner za treninge brzine poput intervalnih ili tempo trčanja. Samo namjesti pravi program za vježbanje i nemoj se brinuti ni o čemu drugome. Usredotoči se na sebe, svoju brzinu i ne trebaš misliti o promjenama podloge, pješacima, biciklistima ili automobilima.

5) Dovoljan je jedan par tenisica

Jedan par kvalitetnih tenisica za trčanje dovoljan je za trčanje na traci za razliku od trčanja na otvorenom gdje nas čekaju različite podloge i obuću trebamo prilagoditi njima. Tenisice za trčanje po cesti idealne su za asfalt, a tenisice za trail trčanje idelane su za ostale površine zbog agresivnog potplata koji nam održava stabilnost na neravnim, klizavim i stjenovitim podlogama. Postoje i tenisice koje su sigurne za cestovno i trail trčanje

Top4Running savjet: Provjeri pet najboljih tenisica za traku za trčanje. Trake za trčanje možeš pronaći u gotovo svakoj teretani pa odaberi lagane, prozračne tenisice koje ti dobro pristaju i u kojima možeš odraditi i trening snage. Popularne su kolekcije adidas Ultraboost i Nike Pegasus

adidas_Ultraboost_running_shoes

Nedostaci trčanja na traci

1) Nisi na otvorenom

Nedostatak svježeg zraka i energije iz prirode jedan je od najvećih minusa. Pokušaj kombinirati trčanje na traci i šetnje u prirodi, barem za sunčanih dana da dobiješ što više vitamina D i toliko potrebnog vremena u prirodi.

2) Dosada

Na otvorenom možeš dugo trčati, ali na traci se brzo umoriš i ne uživaš u trčanju? To je zbog istog okruženja. Pokušaj mijenjati brzinu i nagib te slušaj omiljenu glazbu ili podcast. Razne trake za trčanje danas imaju zaslone koji simuliraju prirodu – planine, šume, livade.

3) Plaćanje

Kad je traka u pitanju, ne možemo se samo obuti i krenuti trčati. Često moramo ići u teretanu što uključuje troškove prijevoza i članarine. Ali imaj na umu da je to ulaganje zapravo ulaganje u sebe i svoje zdravlje i zato se svakako isplati.

Nike_running_shoes

Je li na traci moguće izgubiti kilograme?

Trčanje na traci jedna je od tjelesnih aktivnosti koje povećavaju ukupnu potrošnju kalorija. Ako je potrošnja kalorija veća od unosa, izgubit ćeš na težini. Trčanje na traci može ti puno pomoći s gubitkom kilograma. Energija koju ćeš sagorjeti ovisit će o duljini i intenzitetu vježbanja. Kako učiniti treniranje na traci učinkovitijim?

  • Trči kao da si na otvorenom, koristi ruke i pravilno diši
  • Postavi mali nagib za povećanje otpora
  • Na visokim nagibima uspori i simuliraj penjanje, to će ti ojačati gluteus i noge

Bilo da obožavaš trčanje na traci ili na otvorenom, vjerujemo da smo ti predstavili najbolje od obaju svjetova. Kombiniraj i pokušaj promijeniti rutinu. Isprobaj nove načine trčanja, možda otkriješ neslućeni potencijal!

Opremi se za trčanje uz Top4Running!

Muškarci Žene