END OF SEASON SALE! Čeka te preko 4900 sniženih proizvoda -- days --:--:-- Kupi sada
Tenisice za cestovno i trail trčanje

Tenisice za cestovno i trail trčanje

10. 11. 2022 4 min. čitanja

Trčiš i u gradu i u šumi? Imamo savjete o najboljim tenisicama i za cestu i za trail. Uživaj u svojim kilometrima bez obzira na teren!

Cesta i trail. Dvije različite površine koje svijet trčanja dijele napola. No, idemo najprije pogledati osnovne aspekte i razlike tenisica za cestu i za trail.

Tenisice za trčanje po cesti

 • Glatki uzorak na potplatu
 • Visoka razina ojastučenja
 • Lakoća
 • Karbonske pločice za veću brzinu

Tenisice za trail

 • Agresivno prianjanje potplata za najbolju trakciju na zahtjevnim terenima
 • Manje ojastučenje za održavanje kontakta s nepredvidivom površinom
 • Izdržljivija izrada i nešto veća težina

Mogu li u istim tenisiciama trčati i na asfaltu i na prirodnim stazama?

Kako su razlike između cestovne i trail podloge velike, dobro je uložiti u obje vrste tenisica - tenisice za cestovno trčanje i tenisice za trail trčanje. Možeš odabrati i zlatnu sredinu, ali pod cijenu udobnosti, stabilnosti, brzine i bržeg trošenja tenisice

Još uvijek želiš jednu tenisicu i za cestu i za trail? Imamo neke savjete za specifične modele koji objedinjuju najbolje značajke obaju svjetova.

1. Craft CTM Ultra Carbon 

Na prvi pogled, tipična tenisica za cestu. Izdašno ojastučenje i prozračno gornjište te karbonska pločica. Ali tu je i iznenađenje! Zahvaljujući agresivnijem prianjanju potplata kao kod trčanja po šljunku, prilagođena je i za nešto blaže terene, primjerice, utabane šumske staze i šljunčane površine. Sloj ojastučenja razvijen je tako da ne gubi dinamiku na cesti, a istovremeno pruža dovoljno stabilnosti za trail.

Muškarci Žene

Craft_CTM_Ultra_Carbon_2

 

2. Salomon Pulsar

Bilo da je hladno, sniježi ili ima mraza, uz Salomon Pulsar nema stajanja. Neki modeli iz ove serije imaju GORE-TEX membranu. A što GORE-TEX membrana zapravo znači? Sadrži mikropore dovoljno male da odbijaju vlagu, a dovoljno velike da bi odnosile znoj s prstiju. Ukratko, nećeš se smočiti, a tvoje se stopalo neće pregrijati u tenisici. Prilagođene su trail terenima i možeš ih nositi i na cesti zahvaljujući plitkom uzorku i All Terrain Contagrip® potplatu.

Muškarci Žene

Salomon_Pulsar_Trail_Gore-Tex

 

3. Altra Outroad

Altra tenisice poznate su po svojoj širini, a pružaju ti udobnost na svakom kilometru. Iako Outroad model pripada trail kategoriji, može zasjati i na cesti. Trakciju osigurava MaxTrac™ potplat koji obećava izdržljivost i na trail i na cestovnim podlogama.

Muškarci Žene

Altra_Outroad

 

4. Salomon Ultra Glide

Salomon je sjajan! Druge su trail tenisice prilagođene nekolicini različitih površina, uključujući cestu. Nemaju tako agresivno prianjanje i, zahvaljujući Profeel Film tehnologiji, osiguravaju optimalno prianjanje na mokrim, kamenitim i šumskim površinama. I zato ove tenisice za trčanje mogu biti odličan odabir za zimsko trčanje ili trčanje po laganoj kiši.

Muškarci Žene

Salomon_Ultra_Glide

 

5. Mizuno Wave Daichi 

Trail tenisice, ali prijeći će i kilometre na cesti. I to zahvaljujući manje agresivnom prianjanju potplata i lakoći. Također, EVA pjena osigurava povećanu stabilnost bez kompromisa po pitanju ojastučenja.

Mizuno_Wave_Daichi_7

 

 

Možda ti je upalo u oko kako se radi o pretežno trail tenisicama s manjim prianjanjem potplata. Zašto? To je najbolji kompromis kad su u pitanju cesta i trail. A evo i zašto:

 • Zahvaljujući uzorku na potplatu, trail tenisice bolje prianjaju od tenisica za trčanje na cesti. 
 • Možeš računati na njih i u suhim i zimskim uvjetima.
 • Imaju optimalne komponente ojastučenja koje smanjuju udarce o tvrdu površinu prilikom trčanja.
 • Izrađene su od izdržljivih materijala, ali su istovremeno lagane.

Konačno, imamo savjet koji ti može pomoći u odabiru. Odgovor na pitanje na kojoj površini najčešće trčiš. Ako pretežno trčiš na trail površinama, a ponekad po cesti, odaberi trail tenisice. Ako je obratno i tek ponekad trčiš šumom, onda odaberi tenisice za trčanje po cesti.

Pogledaj tenisice za cestu i trail na Top4Running i odaberi svoje!

Za cestu Za trail

Ne znaš kako odabrati određenu tenisicu? Bez brige! Isprobaj naš alat Shoe Finder ili nas kontaktiraj pa će ti naši stručnjaci za tenisice dati pravi savjet.