ISKORISTI KOD: CYBER1: 10€ popusta (preko 80€), CYBER2: 20€ popusta (preko 150€) -- days --:--:-- ISKORISTI
Kako započeti trčati nakon bolesti? Vrati se na stazu polako i sigurno.

Kako započeti trčati nakon bolesti? Vrati se na stazu polako i sigurno.

27. 3. 2023 4 min. čitanja

Želiš početi trčati nakon bolesti? Imamo savjete kako izbjeći trajne posljedice i sigurno se vratiti na stazu!

Bol, vrućica, slabost. Bolest ili prehlada neugodna su zapreka u svakodnevnom životu, ali i u trčanju. Kako se sigurno i odgovorno vratiti na stazu? Imamo pet ključnih pitanja na koja je potrebno odgovoriti prije nego što se opet nađeš na stazi.

1) Koliko je bolest bila ozbiljna? 

Vrlo je važno znati koliko je bolest ozbiljna jer ne utječu sve bolesti na naše tijelo jednako. Općenito, možemo ih podijeliti ovako:

  • malo opterećenje za tijelo: kašalj ili problemi s disanjem, bez temperature. U ovom je slučaju dovoljno ograničiti intenzitet i ne pretjerivati u prvih nekoliko treninga. Započni s hodanjem i lagano povećavaj intenzitet prema reakcijama svojeg tijela te se polako približavaj potpunom opterećenju. 
  • veliko optrećenje za tijelo: vrućica, virusi ili prehlade mogu puno više umoriti tijelo. Čak i da se sad osjećaš dobro, moraš misliti na svoje organe koji ne komuniciraju svoje stanje baš tako jednostavno. Dobro je uzeti barem tjedan dana odmora nakon bolesti i onda se lagano vratiti u trening. U slučaju visokih temperatura, povratku na stazu moraš pristupiti s dodatnim oprezom. Kad se počneš osjećati dobro, najprije hodaj, osluškuj svoje tijelo, posebno otkucaje srca i dah. Započni trenirati kad se ove dvije stavke vrate u normalu. I, opet ponavljamo, polako i postupno. Ako ti je liječnik preporučio mirovanje, svakako se konzultiraj s njime prije povratka trčanju.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Koji su lijekovi bili uključeni?

Pitanje povezano s prvim. Lijekovi koje uzimamo imaju ogroman utjecaj na naše tijelo. Uz bolest, tijelo se bori i s lijekovima na koje nije naviklo. Ako su to antibiotici i slični agresivni lijekovi, nemoj se brzo vraćati punom opterećenju. Najkraće vrijeme u kojemu se sigurno vratiti tjelesnoj aktivnosti jest razdoblje od tri do šest tjedana. Tek tada možeš započeti s treningom. Ono što takvi lijekovi rade tvojem srcu ili jetri nije očito na prvi pogled. Ako pretjeraš, postoji rizik da svojem tijelu naneseš nepopravljivu štetu. I u ovom se slučaju posavjetuj s liječnikom kad je povratak trčanju u pitanju.

3) Što je bio uzrok tvoje bolesti?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Postoji li aktivnost u tvojem životu od koje se redovito razboliš? Pokušaj promisliti o tome. Često to ni ne primjećuješ jer neke stvari radiš automatski i nema bolesti. Ali onda dođe zima, stres ili umor nakon duljeg putovanja, prilično uobičajene stvari od kojih se u nekim uvjetima možeš razboljeti. Pokušaj uočiti ove suptilne uzroke i promisli o tome kako možeš ublažiti njihove posljedice. Primjerice, možeš preskočiti utrku, prošetati umjesto treninga ili se samo odmoriti i opustiti. Ove male mjere opreza mogu spriječiti bolest u nekom budućem trenutku.

4) Koliko je bolest trajala?

Ako je bolest trajala samo dva dana, tijelo će se brzo vratiti u svojoj punoj snazi. Ali ako su u pitanju tjedni, trebat će ti više vremena. Tijelo je slabije pa bi te veliki napor samo vratio natrag u krevet. Daj si vremena i nemoj žuriti. Tenisice za trčanje neće pobjeći, obećavamo.

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Kako tvoje tijelo reagira nakon bolesti?

Svaka je osoba drugačija, ima drugačije sposobnosti i drugačije reagira na stres, napore i bolesti. Svakako ćeš se prepoznati u tim situacijama i znat ćeš treba li ti još vremena pa se nemoj dati nagovoriti na trčanje s prijateljima odmah u tjednu nakon bolesti. To ne bi bilo dobro za tvoje tijelo, već samo rizik od ponovnog prisilnog boravka u krevetu.

Opći savjeti za borbu s bolešću

  • Uvijek, i ne samo nakon bolesti, slušaj svoje tijelo. Promatraj svoj puls, disanje, kao i opće stanje tijekom dana. Ako znaš što je normalno ponašanje vlastitog tijela, bit će ti jednostavnije uočiti početak bolesti.
  • Nemoj odmah pokušavati trenirati u punoj snazi čim ti se temperatura spusti. Daj si vremena i prostora za potpuni oporavak i regeneraciju. Tijelo će ti biti zahvalno.
  • Ako uzimaš lijekove, posavjetuj se s liječnikom. Poslušaj liječnikov savjet da izbjegneš buduće komplikacije.
  • Znamo da je izazovno, ali pokušaj na bolesti gledati pozitivno. Uspori, odmori se, pročitaj knjigu koju nikako ne stižeš ili pogledaj onaj film o kojemu govoriš mjesecima. Uživat ćeš u pretrčanim kilometrima nakon što se oporaviš!

SAVJETI ZA TRENING
ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-R Nitro Elite
puma
Novo
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
SOLAR GLIDE 5 M
adidas
Održivost
Cloudflow 3
onrunning
Održivost
NOOSA TRI 14
asics
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Carbon Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
METASPEED SKY W
asics
Prethodni
Sljedeći