Koja je najbolja podloga za trčanje?

Koja je najbolja podloga za trčanje?

19. 12. 2021 3 min. čitanja

Na mekim i tvrdim podlogama vaši se mišići za trčanje različito koriste i stoga se aktiviraju različite mišićne skupine. Najveća prednost trčanja po travi ili u šumi je što je izuzetno lako za zglobove i stopala. Time se sprječavaju ozljede.

Trenirate li za novi osobni rekord na stazi? Želite li na sljedećoj cestovnoj utrci oboriti svoje najbolje vrijeme na 10 kilometara?  Ne biste trebali pogriješiti i isključivo trenirati na tvrdim podlogama.

Želite ostati bez ozljeda? Raznolikost je ključ!

Spoiler: Ne postoji optimalna podloga za trčanje, sve ovisi o vašem cilju treninga. Na mekim i tvrdim podlogama vaši se mišići za trčanje različito koriste i stoga se aktiviraju različite mišićne skupine. Najveća prednost trčanja po travi ili u šumi je što je izuzetno lako za zglobove i stopala. Time se sprječavaju ozljede. A također jačaju vaša stopala. Na travi moraju raditi puno više jer nema toliko povrata energije s mekog tla.

Trčanje 4

Koji su treninzi prikladni za koje površine?

Konkretno, treninzi u vašoj pripremi uvijek funkcioniraju odlično na travi ili u šumi. Kako se bližite početku sezone i želite dodati više brzine svojim tempo treninzima, možete postupno premjestiti sve više i više trčanja na cestu ili na stazu. Uvijek treba imati na umu da su vaše trke na mekšim podlogama automatski nešto sporije nego na stazi ili cesti. 

Međutim, svoje trčanje za oporavak možete izvoditi na mekim podlogama tijekom cijele godine. U mnogim grupama za treniranje u SAD-u uobičajena je praksa izvoditi treninge na travi tijekom cijele godine.

Trčanje 5

Ima li smisla koristiti iste tenisice za trčanje na svakoj podlozi?

Trebali biste koristiti različite tenisice ovisno o cilju treninga. Mekano tlo daje vam prirodnu amortizaciju. Za trčanje oporavka ili treninge na kojima radite puno kilometara, trebali biste odabrati tenisice s puno stabilnosti. Prikladne su na  primjer Asics GEL-Kayano 28, On Running Cloudstratus ili Adidas Solar Glide 3. Po kiši ili snijegu i na skliskom terenu u šumi, tenisice za trail poput Asics GEL-FujiTrabuco Sky ili New Balance Shando W su također prikladne.

Danas je na dnevnom redu trening u intervalima od 300 metara? Želite li to ubrzati? U ovom slučaju, trebali biste odabrati lagane tenisice poput Adidas Adizero Pro, Asics Tartheredge ili Nike Air Zoom Tempo NEXT%.

Running 6

Pa, zašto svoj sljedeći intervalni trening ne premjestite na nogometno igralište iza ugla ili na staze koje inače koristite za nedjeljne šetnje?