5% dodatnog popusta za članove Kluba odmah Postani član
Savjeti za trail trčanje: Kako započeti

Savjeti za trail trčanje: Kako započeti

29. 3. 2022 3 min. čitanja

Vrhunski vodič za trail trčanje: što trebam imati na umu? Što se zapravo računa kao trail trčanje? Koje tenisice i opremu trebam? Ovdje ćete dobiti sve odgovore!

Proljeće nam polako stiže: ugodne temperature, sunčeve zrake i prvi tragovi boja u prirodi pozivaju nas na trčanje vani. Sve više trkača otkriva trail trčanje. Ali postoje i neka pitanja: "Je li trail trčanje nešto za mene?", "Mogu li to uopće učiniti sa svojom kondicijom?", "Kako se moram pripremiti za to?". Ovim blog postovima želimo odgovoriti na ova pitanja!

Kako započeti s trail trčanjem

Najvažnije je znati: vrijeme i brzina su sekundarni u trail trčanju. Želite li pronaći lijep pogled ili jednostavno želite uživati u trenutku i prirodi? Onda stanite i uživajte!

Gallery

Prednost: Za razliku od trčanja po cesti, u trail trčanju nema usporedbe. Nagibi, teren i poteškoće su različiti na svakoj stazi - 10k nije 10k. 
Na neravnom terenu vrlo su korisne posebne tenisice. Trail tenisice za trčanje osiguravaju prianjanje na skliskim površinama i u svim vremenskim uvjetima. Među najpopularnijim modelima su ASICS Trabuco Max, Adidas Terrex, i Nike Pegasus Trail koji se odlikuju vrlo udobnom amortizacijom i posebno neklizajućim potplatima. 

Nabavite svoje tenisice za trčanje ovdje!

Gallery

Što točno znači trail trčanje?

Prije svega, "trail" ne znači ništa drugo nego planinarenje ili planinarska staza. I tako trail run znači trčanje po neasfaltiranim ili tek malo utabanim stazama u prirodi. Teren može jako varirati u težini. Od trčanja u visokim planinama do staze uz rijeku ili u šumi iza kuće. 

Trčanje po neasfaltiranim stazama puno je napornije od trčanja po cesti i također je nepoznato mišićima u početku. Stoga je najbolje početi lagano s udaljenosti i tempom. Iako je vrijeme stvarno sekundarno kod trail trčanja, također ima smisla da napredni trail trkači koji trče na nepoznatom terenu trče sa satom za trčanje s funkcijom back-to-start.

Nabavite svoj sportski sat ovdje!

Gallery

Neki trail trkači preferiraju štapove za trčanje na posebno strmim i skliskim usponima. Ovo može imati smisla, ali je prvenstveno stvar ukusa. Ako ste dulje na trailu, ima smisla sa sobom ponijeti i vodu ili gelove. Možete ih nositi praktično u trail ruksaku.

Gallery

Zabavite se u svojoj prvoj trail avanturi!