END OF SEASON SALE! Čeka te preko 4900 sniženih proizvoda -- days --:--:-- Kupi sada
Kako živjeti zelenije: 6 savjeta za trkače

Kako živjeti zelenije: 6 savjeta za trkače

20. 4. 2021 3 min. čitanja

Mali koraci vode do velikih rezultata. Kako možete promijeniti svoj (trkački) život da biste pomogli spasiti planet i živjeli održivije?

1. Nosite održive kolekcije.

Ponekad su to reciklirana vlakna istrošenog tekstila, u drugim slučajevima prerađena plastika iz oceana. Mnoge poznate marke, uključujući Nike i adidas smišljaju različite načine kako što manje opteretiti planet. Održiva odjeća izgleda dobro i ugodna je za nošenje, kao i bilo koja druga sportska odjeća.

Održivo za njega          Održivo za nju

2. Komplet upotpunite održivom obućom i opremom.

Možete pronaći i trkačke tenisice u ekološki prihvatljivijoj verziji. AdidasAsics ili Salomon marke se bore za održivost u svijetu tenisica.

Održive tenisice

3. Kupujte samo ono što ćete zapravo odjenuti/ koristiti.

Zanesete li se često prilikom kupovine i prije nego se snađete shvatite da imate košaricu punu majica, kratkih hlača i šarenih čarapa iako ste planirali kupiti samo nove tenisice za trčanje? Spasite prirodu i svoj novčanik i prilikom kupovine razmislite o tome što stvarno trebate (ili želite, naravno, bitno je ponekad se i nagraditi), a bez čega bi ipak mogli. Zatim reducirajte košaricu na najnužnije stvari.
Nešto od naručene robe vam ne odgovara? Iskoristite opciju povrata! Netko tko stvarno želi proizvod može ga kupiti, umjesto da vama leži na dnu ormara.

4. Proslijedite nenošene i nekorištene stvari.

Svake godine raščistite ormar. Stvari koje ni jednom niste nosili tijekom protekle godine podijelite u dvije kategorije:
1) Za prodaju/ donaciju: Možete prodati sve što se može nositi ili donirati u posebne spremnike za odjeću ili izravno organizaciji (nakon dogovora odjeću prihvaćaju, na primjer, dječji domovi).
2) Za otpad: Čarape s rupama, požutjela majica, poderane tajice. Svi imamo neke sentimentalne komade. Pokušajte ne biti sentimentalni i bacite ih tijekom čišćenja.
U ormaru ćete imati više mjesta za svoje omiljene komade i uljepšat ćete nekome dan.

5. Kuhajte kod kuće i za više dana.

Isplanirajte tjedni meni i skuhajte ručak za dva ili tri dana. Što je manje kuhanja, to je niža potrošnja energije. Pripremajući obroke kod kuće, izbjegavate rasipanje hrane i posuđe za jednokratnu upotrebu. Štoviše, to je bolje za vaše zdravlje: ako grickalice ponesete od kuće, nećete podleći iskušenjima brze hrane ili nezdrave hrane na benzinskim crpkama.

6. Jedite lokalnu hranu, kuhajte od lokalnih sastojaka.

Jeste li ikad probali jagode uzgajane u blizini vašeg doma ili mlijeko sa susjedne farme? Podržite lokalne poljoprivrednike i stočare, posjetite lokalne tržnice ili specijalizirane trgovine. Ako imate vrt, pokušajte u njemu nešto uzgajati.

Ovesná kaše

Živjeti zelenije nije nikakva znanost, a važan je i najmanji korak prema ekološki osvještenijem svijetu. S čim ćete započeti?