Džogiranje i trčanje. Znaš li razliku?

Džogiranje i trčanje. Znaš li razliku?

1. 2. 2023 5 min. čitanja

Džogiranje nije samo novi i moderni naziv za trčanje. Što je džogiranje, a što trčanje? Saznaj uz Top4Running.hr!

Džogiranje i trčanje. Dvije slične, ali opet različite tjelesne aktivnosti. Saznaj više o njihovim razlikama, prednostima i o tome kome su namijenjene.

Džogiranje ili indijansko trčanje

Naziv džogiranje sve se više koristi u današnjem svijetu trčanja. Označava izmjenjivanje laganog trčanja s hodanjem. Ovaj način kretanja od točke A do točke B često su koristili Indijanci pa se zbog toga naziva i indijanskim trčanjem.

Koje su prednosti džogiranja?

Džogiranje je aerobna aktivnost niskog ili srednjeg intenziteta. To je sjajan alat za izgradnju fizičke spreme i izdržljivosti, ali i gubitak težine te sagorijevanje masti jer povećava sveukupnu potrošnju kalorija. Vrlo je fleksibilno jer odluka o tome koju dionicu trčiš, a koju hodaš ovisi jedino o tebi. Možeš i planirati unaprijed, npr. jedna minuta džogiranja na jednu minutu trčanja, ali možeš i pratiti svoje osjećaje. Druga je prednost što ne moraš brinuti o povišenjima rute i mjeriti vrijeme, kilometražu ili prosječnu brzinu. Samo trebaš obuti svoje tenisice za trčanje i trčati.

Kome je džogiranje namijenjeno?

 • Početnicima. Džogiranje će ti pomoći uspostaviti zdrav odnos s trčanjem na tvojim počecima. Polako ćeš početi uklapati džogiranje u svoju svakodnevnu rutinu i tvoje će se tijelo naviknuti na tjelesnu aktivnost. Ako ne pretjeraš na početku, izbjeći ćeš prekomjerno treniranje, imat ćeš vremena usavršiti tehniku trčanja i nećeš se opterećivati vremenom ili kilometrima.
 • Pretilim osobama. Trčanje dosta opterećuje koštano-mišićni sustav, a pretili ljudi više su izloženi riziku od boli. Usto, loša tehnika trčanja može uzrokovati nepovratnu štetu za zglobove, tetive i ligamente, zato polako s džogiranjem. Preporučujemo ti konzultacije s profesionalcem poput fizioterapetura ili trenera trčanja koji ti mogu dati vrijedne savjete prije početka.
 • Za trkače nakon ozljeda ili bolesti. Ako se vraćaš trčanju nakon bolesti ili drugih zdravstvenih komplikacija, započni džogiranjem i postupno se vrati svojem uobičajenom ritmu. Pripazi jer brzanje može dovesti do još više boli ili povratka bolesti.

Asics_Gel-Nimbus_25

Što je trčanje?

Trčanje je neprekidna aktivnost u određenom ritmu i pri određenoj brzini. Trkači prate udaljenost, brzinu i ukupno vrijeme. Zatim analiziraju podatke i statistike s pomoću pametnog sata ili vode dnevnik trčanja. Trkači izmjenjuju nekoliko vrsta terninga i intenziteta, primjerice, tempo trčanje, intervalno trčanje, trčanje uzbrdo ili uza stepenice tijekom kojih se trenira i snaga. Nekima su draže kraće i brže udaljenosti, a drugi vole duge rute koje treniraju izdržljivost. Ukratko, uz uživanje, trkači trče i za specifičnu svrhu, primjerice, utrke ili poboljšavanje osobnih rekorda.

Trčanje i njegove prednosti

Najveća je prednost trčanja nad džogiranjem relativno visoki intenzitet koji povećava ili održava vrlo dobru tjelesnu spremu osobe. Druga je pozitivna stvar različitost vježbanja. Trčanje te ne uči samo fizičkoj izdržljivosti, već i mentalnoj. Ako osoba trenira za utrku, vjerojatno prati plan treninga, radi i treninge snage, ostavlja si vremena za oporavak i jede uravnoteženo kako bi na dan utrke imala što je moguće bolje performanse. 

Kad se prebaciti iz džogiranja u trčanje?

Ili kome je tračanje namijenjeno? Ovo vjerojatno ne želiš čuti, ali nema druge: prebacivanje iz džogiranja u trčanje individualna je stvar i uvelike ovisi o subjektivnom dojmu. Ali postoje tri osnovne stvari na koje se trebaš usredotočiti:

 • Tvoje tijelo mora biti naviknuto na tjelesni umor. Trčati 30 ili 40 minuta u stabilnom ritmu i bez stajanja ne bi ti smio biti nikakav problem.
 • Ne smiješ imati zdravstvene komplikacije. Bez boli u zglobovima ili prekomjernog disanja.
 • Postupno se prebaci na trčanje. Slušaj svoje tijelo i smanji intenzitet po potrebi. Možeš izmjenjivati džogiranje i trčanje i igrati se s ritmom i brzinom.

Běhání_vs_jogging

Što je zajedničko džogiranju i trčanju?

Iako su to dvije različite aktivnosti, donose nekoliko zajedničkih prednosti u tvoj život:

 • Izgradnja fizičke spreme;
 • Pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav i funkcioniranje srca;
 • Poboljšavanje sveukupnog zdravlja, vitalnosti i izdržljivosti;
 • Alat su za smanjenje težine;
 • Boravak u prirodi pomaže umiriti um koji je često pod stresom.

Bilo da ti je draže džogiranje ili trčanje, uživanje u pokretu ono je što je važno. Nije važno treniraš li za utrku ili zabavu, važno je pronaći svoj razlog i toga se držati.