END OF SEASON SALE! Čeka te preko 4900 sniženih proizvoda Kupi sada
7 savjeta za početak trčanja od Vítka Pavlište

7 savjeta za početak trčanja od Vítka Pavlište

7. 4. 2020 7 min. čitanja

Pripremaš se na prvo trčanje? Ili nikako ne uspijevaš naći ugodnu trasu za svoje prve kilometre? Prati moje korake.

Možda će ti zvučati čudno, ali nije mi uopće jednostavno pametno odgovoriti na pitanje kako početi trčati. Odrastao sam u sportskoj obitelji gdje smo od malih nogu bili poticani na kretanje i nisu nas baš tetošili. Oba roditelja su se intenzivno bavili sportom pa čim smo ja i brat bili sposobno koliko-toliko upravljati biciklom i skijati, svugdje su nas vodili sa sobom. Ja sam bio mlađi i smotaniji od brata, a k tome sam se često i ljutio tijekom vožnji, ali oni su me mrtvi hladni ostavili na repu da me prođe bijes i otišli su dalje. Tu i tamo bi netko od njih došao straga obići da li se još krećem ili radim usput gluparije. Plakao sam, ali nastavio sam.

Dok sam bio mali nismo uopće trčali, ali smo jako puno toga prehodali

Imali smo auto, ali kad smo išli u posjet bakama koje su živjele 20 km od nas, išli smo isključivo pješke. Poslijepodne tamo, a navečer, po mraku natrag. Ja i brat smo se zaista svaki dan kretali. U školu i na aktivnosti smo išli biciklom ili pješke da uštedimo za karte i taj nam je novac onda ostao kao džeparac. Kad sam vozio svoju prvu skijašku cross utrku imao sam oko deset godina. Od roditelja sam dobio “sportske” tenisice (marka Sprandi, možda se stariji sjećaju ovog ludog brenda) koje sam nosio svugdje. Trčanje, bicikla, tjelesni, hodanje. Nismo od ničega pravili znanost. I u tim cipelama, koje danas ne bih obuo ni za okopavanje vrta, sam bez bilo kakvih treninga pobjeđivao na skijaškim utrkama. Iako sam bio bucmasti dečko koji se natjecao protiv istreniranih skijaša, nisu mi bili ni do koljena. I ja i brat smo dosta fizički spretni pa mi je zaista teško dati neki savjet. Meni se trčanje ne čini kao neka velika znanost, ali nekome, tko nije u sportu od malih nogu, mnoge stvari vezane za trčanje mogu biti nejasne. Dakle, pokušat ću izdvojiti nekoliko, po mom mišljenju, važnih točaka.

7 tipů jak začít běhat od Vítka Pavlišty

Motivacija

Smatram da je za započeti, a potom i nastaviti trčati, najvažnije imati neku motivaciju. Imati pred sobom cilj koji će vas istjerati van bez obzira na to kakvo je vrijeme, i onda kad je neugodno i kad vas boli, na kraju ćete biti nagrađeni dobrim osjećajem. Svako neugodno trčanje dovest će vas malo bliže cilju. Važno je da cilj bude koliko toliko realan, a kad mu se približiš, postroži kriterije. Ja sam na početku vjerojatno imao istu motivaciju kao mnogi od vas. Možda će vas iznenaditi, ali i ja sam nekada davno htio smršavjeti. Bio sam najdeblji u obitelji pa me rodbina dosta okrutno zafrkavala oko toga. Sada više nisam i nitko mi se više ne smije. Cilj ispunjen, zato sam odmah našao drugi.

Idi korak po korak

Nemoj htjeti sve odmah, odredi realne ciljeve da na kraju ne odustaneš razočaran ili ozijjeđen. Počni trčati, a ako budeš u tome uživao, počni trenirati i natjecati se. I ja sam prešao taj put. Odmah početi sa sistematiziranim treningom po meni nema nikakvog smisla, samo ćeš se preforsirati. Do toga se treba dotrčati.

7 tipů jak začít běhat od Vítka Pavlišty

Tehnika će doći sama od sebe

Postoji hrpa uputa kako bi trebalo, odnosno ne bi trebalo trčati. Svaki takav članak je pun vrlo znanstvenih uputa o tome kako treba gaziti na sredinu stopala, na prste, na vanjski rub itd. Po mom mišljenju, trčanje nije znanost, tehnika tvog načina trčanja će se sama prilagođavati tvom napretku s porastom kilometraže i brzine. I tijelo će se prilagoditi. Mišići i cirkulacija će se naviknuti na opterećenje koje trčanje nosi sa sobom, bit ćeš brži i prirodno ćeš prijeći na trčanje preko prstiju. Zapravo ni ne postoji drugi način brzog trčanja.

Nabavi opremu za trčanje

Tu prije svega mislim na tenisice. Ono što trgovački lanci često prodaju pod tim imenom, većinom uopće nije namijenjeno trčanju. Uzmite u obzir da fitness i sportske tenisice nisu dobre za trčanje. Ako ne znaš kako odabrati, svrati u neku specijaliziranu trgovinu. To je valjda jedina stvar za koju smatram da je važna za trkačke početke.


Vježbaj!

Ne kaže se bez veze da biste isto vrijeme koje ste proveli trčeći, trebali provesti kompenzirajući trčanje. Internet je pun materijala vezanih za istezanje i vježbanje. Usredotoči se na jačanje središnjeg dijela tijela i opuštanje mišića u području lumbalne kralježnice i zdjelice. Ovaj dio apsorbira velik dio udara tijekom trčanja. S vremena na vrijeme provjeri potplate tenisica. I oni će ti otkriti dosta informacija o tome kako trčiš, koji dio štediš, a koji preopterećuješ. Toplo preporučujem da tu i tamo posjetiš dobrog fizioterapeuta i to radije preventivno i prije nego te nešto počne boljeti.


Nemoj pretjerivati!

Ovaj savjet je povezan s onim o napredovanju korak po korak. U ovoj točki ipak ne želim govoriti o pretjeranom treniranju i ozljedama. Trčanje je hobi i užitak kojem se posvećuješ nakon posla. Ne moraš zbog njega promijeniti cijeli dosadašnji stil života, napustiti prijatelje i sve što si do nedavno volio. Nije svatko zaljubljen u trčanje, pa kad nakon nekoliko mjeseci nađeš vremena da se nađeš sa starim prijateljima i skužiš da cijelo vrijeme pričaš samo o tome kako trčiš, vrlo vjerojatno ćeš im postati jako dosadan. Znam dosta ljudi koji ne znaju pričati o ničem drugom nego o trčanju. O tome koliko su pretrčali kilometara, koliko brzo, kakav im je bio puls, koliko su sagorjeli kalorija i gdje ih što boli… Trčiš radi sebe, a ne zato da imaš o čemu pričati prijateljima koji možda ni ne trče, niti ih trčanje zanima. Trčanje je tvoj bijeg od problema i način da razbistriš glavu. Zadrži ga za sebe. Moj trening završava kad otrčim posljednji dio rute i dalje više o njemu ne razmišljam. I mislim da bi tako trebalo biti.


Možda si nakon čitanja ovog teksta pomalo razočaran. Možda si očekivao da će ti Pavlišta dati neke bolje savjete o tome kako trenirati i napredovati. Ali mislim da na samom početku ni nema puno toga što bi čovjek morao znati. Samo o tebi ovisi, o tvojoj glavi, tvojoj odlučnosti i volji. Moguće je da uskoro svoj život bez trčanja nećeš moći ni zamisliti.


Vítek Pavlišta, Top4Running ambasador
 

Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
Air Zoom Alphafly NEXT%
nike
Novo
Deviate Nitro Elite Racer
puma
Deviate Nitro Elite Racer Wildwash
puma
Deviate Nitro Elite Fireglow
puma
Deviate Nitro SP
puma
Cloudflow 3
onrunning
Održivost
ULTRABOOST 22
adidas
Održivost
NOVABLAST 2
asics
Prethodni
Sljedeći